Versoepelingen, maar niet voor sekswerkers? Het is maar wat je ‘een beetje risico’ noemt

COLUMN Waar is die Christelijke waarde dan van omkijken naar je medemens?” Nee, dat hoor je niet vaak, sekswerkers of -exploitanten die zich op christelijke waarden beroepen. Maar het water staat de Utrechtse seksclub La Cloche aan de (schaam)lippen en daarom publiceerden de uitbaters een open brief op hun site, waarin zij van het kabinet heropening eisen.

La Cloche doet daarbij een speciaal beroep op het CDA en de GristenUnie: hadden die de afgelopen maanden de mond niet vol van het helpen van sekswerkers? Nou, daar is dus helemaal niets van terechtgekomen, als we La Cloche mogen geloven. En de concullega’s van het Amersfoortse House of Dreams beamen het van harte.

Als de andere contactberoepen, zoals kappers en masseurs, op 2 maart open mogen, moet dat ook gelden voor het oudste contactberoep ter wereld. Dat La Cloche schrijft dat sekswerkers door de overheid tot slavernij worden gedwongen, is misschien niet handig in een branche die geteisterd wordt door mensenhandel. Maar dat het ze menens is, staat vast.

De druppel

Intussen wacht de horeca Ruttes toestemming niet langer af. Een actiegroep van ondernemers, aangesloten bij Koninklijke Horeca Nederland, kondigde gisteren aan op 2 maart de terrassen open te gooien, toestemming of niet. De massale parkfestijnen die de afgelopen dagen ook in Utrecht plaatshadden, waren de druppel voor de kroegbazen en restauranthouders. Ook de sportscholen hebben acties aangekondigd: morgen willen ze buiten activiteiten organiseren uit protest tegen de lockdown.

De premier had vast iets anders voor ogen toen hij dinsdagavond versoepelingen afkondigde. Rutte wilde ‘een beetje risico nemen’, omdat steeds meer Nederlanders de coronamaatregelen ‘zat’ waren. ,,Beperkt en weloverwogen”, noemde hij het, met kenmerkend zelfvertrouwen. Maar het lijkt erop dat het kabinet heeft misgegokt en een kapitale, strategische blunder heeft gemaakt. Iedere ouder weet dat je het gezag kwijtraakt, zodra je ook maar een strobreed toegeeft. En vooral: dat je het ene kind niet moet gunnen, wat je het andere verbiedt. Als zowel de horeca als de sportscholen en de seksclubs hun deuren opengooien, is Rutte de regie kwijt. Het is maar wat je ‘een beetje risico’ noemt.

Ruim vijfduizend nieuwe besmettingen. En de druk is niet van de ketel. De geest lijkt uit de fles.

bron: https://www.ad.nl/utrecht/versoepelingen-maar-niet-voor-sekswerkers-het-is-maar-wat-je-een-beetje-risico-noemt~a5833f4f/

Reactie van onze redactie:

Leuk dat een columnist een licht laat schijnen over onderwerpen die hij in zijn eigen krant leest. Echter je zie dat de uitbater van Privehuis La Cloche, SM Studio Almere en House of Dreams gelijk hebben met hun open brief zie o.a. op www.privehuishod.nl, www.privehuislacloche.nl & www.smstudio-almere.nl, maar ook andere uitbaters/sekswerkers zoals te lezen valt hier https://www.ad.nl/dordrecht/villa-weizigt-baalt-dat-sekswerk-nog-niet-mag-corona-is-toch-geen-seksgerelateerde-ziekte~afb2f926/ en hier https://www.ad.nl/binnenland/sekswerkers-komen-met-peepshow-op-wielen-naar-den-haag-we-worden-behandeld-als-kleuters~aadea995/ en hier https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sekswerkers-een-groter-coronarisico-dan-kappers-of-masseurs-nonsens-zeggen-zij-zelf~b06747c2/

Want RTL Nieuws meldt dat het uitsluiten van sekswerk bij de komende versoepelingen van alle andere contactberoepen geen advies van het OMT is zie: https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5216645/sekswerkers-protest-problemen-coronasteun-tonk-contactberoep en https://www.privehuizenblog.nl/uitzonderen-van-sekswerkers-staat-niet-in-omt-advies-van-medisch-experts-het-is-een-eigen-keuze-van-het-kabinet/ dus dat is een bewuste keuze van de regering geweest, wisselgeld voor de christelijke partijen het CDA en ChristenUnie die anti prostitutie zijn?

En waarom La Cloche/House of Dreams de term slavernij benoemde beste Jerry, is om te laten zien dat onze overheid wel de sekswerkers met legalisering van de prostitutie destijds alleen belastingplicht gaf en geen rechten, want er is geen financiële steun voor deze dames tijdens de huidige lockdown. Dus een moderne vorm van slavernij. En men af moet van het stigmatiseren van de prostitutie waarin vaak beweerd wordt dat er veel gedwongenheid, mensenhandel en misstanden zijn. Terwijl dat slechts ca. 5% is waarvan het grootste gedeelte in de illegale prostitutie waar nu legale sekswerkers massaal in gejaagd worden door ze geen steun te geven en hun werk te verbieden terwijl andere contactberoepen wel mogen. 95% van de prostitutie is gewoon in orde en ook met strenge controles van overheden. Door prostitutie steeds te framen als iets slechts en niet gebaseerd op feiten of juiste cijfers zal de seksbranche nooit uit het verdomhoekje komen. Sterker nog, vandaag opent het AD zelfs landelijk met groot voorpagina nieuws over weer een anti prostitutie tv programma van prostitutie haatster en EO medewerker (christelijke inslag dus weer) Jojanneke van den Berge over de uitzonderingen van voorbeelden wat fout kan gaan in de prostitutie: https://www.ad.nl/binnenland/mia-belandde-op-haar-19de-in-de-pornowereld-mijn-grenzen-werden-steeds-meer-verlegd~a9aa0f8a/ Ja er zijn altijd vreselijke voorbeelden te vinden. Maar als er bij 30 groentewinkels in Nederland rot fruit wordt gevonden is toch niet de gehele groentewinkelbranche slecht en verrot? Waar komt die drang toch vandaan om prostitutie steeds te criminaliseren. Een politieke partij als D’66 staat daar veel realistischer in zie hun verkiezingsprogramma over dit onderwerp: D’66: Rechten voor sekswerkers

D66 erkent sekswerk als werk. Sekswerkers moeten in alle vrijheid voor hun beroep kunnen kiezen.

  • Individuele sekswerkers dienen gelijke toegang te hebben tot het arbeidsrecht als andere werkenden. Zij verdienen de vrijheid om als zzp’er te werken, en mogen niet uitgesloten worden

    van verzekeringen en andere financiële dienstverlening.

  • Binnen de seksindustrie moeten we financiële uitbuiting, dwang en geweld voorkomen en bestrijden. Met heldere nationale wetgeving willen we de toegang tot hulpverlening en het
    rechtssysteem voor kwetsbaar gemaakte personen binnen dit werkgebied garanderen.
  • D66 verzet zich tegen verdere criminalisering en stigmatisering van de sector, zoals de strafbaarstelling van dienstverlening aan sekswerkers (pooierverbod) of van de klant.
  • Wij zijn tegen een registratieplicht voor sekswerkers.

Verder zijn politieke partijen als de Piraten Partij, Bij1, Groenlinks (of Burgemeester Halsema na) en Code Oranje realistischer t.o.v. een goed prostitutiebeleid.

En beste Jerry, de seksbranche snapt net als andere gesloten branches als horeca etc. heel goed dat er een beleid is waarin we kiezen voor gezondheid en bescherming van mensen tegen het corona virus. Echter indien er geen financiële of te weinig steun voor de legale vergunde seksbranche. Daarom de vergelijking dat de overheid de sekswerkers als slavernij gebruikt. Kan jij je voorstellen dat je banksaldo/spaargeld wordt ingenomen, je salaris wordt gestopt en wordt gezegd je krijgt ook komende tijden geen salaris en we weten niet wanneer je het wel weer krijgt, want dan doen we om met zijn ALLEN de zwakkeren en zieken te helpen i.v.m. coronabestrijding. Zou je dan ook relaxt blijven zitten en alles begrijpen terwijl je je gezin niet meer kan onderhouden of je huur/hypotheek niet meer kan betalen? Beetje meer begrip en realiteitszin graag, wat je ook van het vak prostitutie vindt. Dat bedoelen ze met menselijkheid. Maar journalisten gaan schijnbaar mee in de framing van dat sekswerk per definitie slecht is en die mensen geen rechten hoeven te hebben en niet moeten zeuren. Dat kan, dat is ook een zienswijze…..

Lees nu nog een keer goed de open brief van La Cloche, House of Dreams, SM Studio Almere, wellicht begrijp je het dan beter en wees bewust dat sekswerkers en seksexploitanten niet voor het vak politiek of journalistiek hebben geleerd, dus het zijn geen perfect tekstschrijvers. Overig journalisten ook niet als we de vele fouten in de artikelen de laatste tijd online lezen, nog los van eigen verkeerde aannames…. De open brief staat dus op www.privehuishod.nl en www.smstudio-almere.nl en www.privehuislacloche.nl.

We zullen weer wachten op de volgende trap na naar sekswerkers die zich niet kunnen verdedigen. Wat een fijne maatschappij is dit toch aan het worden.