De Telegraaf, gisteren
Amsterdam – Burgemeester Halsema van Amsterdam treft een scala aan maatregelen om ondermijnende criminaliteit in de hoofdstad tegen te gaan. Volgens Halsema wordt de ondermijning in de stad onder andere veroorzaakt door drugshandel, mensenhandel en witwassen en fraude. Volgens de burgemeester is ‘kennis, een blijvende vasthoudendheid, intrinsieke motivatie en lange adem’ nodig om criminelen in de stad een voet dwars te zetten.
Door de economische groei en de snelle stijging van de welvaart in de stad neemt het risico op ondermijning volgens Halsema toe. “Er zijn concrete signalen dat ondermijnende activiteiten en de risico’s op ondermijning een kritisch punt bereiken.” Er kan daarbij gedacht worden aan vermenging van boven- en onderwereld, maar ook afpersingspraktijken en het ‘innestelen’ van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of bijvoorbeeld horeca.
Horeca
Halsema schrijft als voorbeeld dat in de stad 51% van de nieuwe horecavergunningaanvragen onderhands is gefinancierd, dat 35% van de financiers in het verleden met justitie in aanraking is geweest en dat 27% van de onderhandse financieringen volgens de Belastingdienst niet direct verklaarbaar is. Uit een rapportage komt naar voren dat er ook in de Amsterdamse hotelbranche veel misstanden zijn. Die variëren van het overtreden van wet- en regelgeving tot het te werk stellen van vreemdelingen en het toestaan van illegale prostitutie. Naast eerdere maatregelen worden nu stappen gezet om de hotelbranche integriteitsscreeningen verplicht te laten uitvoeren.
Halsema kondigt ook een onderzoek aan naar de financierings- en eigendomsverhoudingen en het gebruik van vastgoed. Concrete risico’s, signalen, trends en ontwikkelingen worden nu nog op verschillende plekken in de gemeentelijke organisatie verzameld, maar dat gaat veranderen. Gemeenteambtenaren, waaronder vierhonderd boa’s en handhavers bij de afdeling wonen en bouw, krijgen bovendien cursussen en trainingen om ondermijning te herkennen. Daarnaast wordt er vanaf het vierde kwartaal van 2019 onderzoek gedaan naar de specifieke verschijningsvormen van mensenhandel in Amsterdam.
Cash
Een ander probleem is dat in het hogere segment van de Amsterdamse winkels cash wordt afgerekend met bedragen oplopend tot €10.000,- euro. Halsema wil deze omlaag brengen tot maximaal 1000 euro.
De Amsterdamse taximarkt wordt ook niet ontzien, volgens Halsema omdat die ‘veel signalen van ondermijning’ kent.
“Het kan daarbij gaan om drugs (gebruik, handel en bezit), witwassen, faillissementsfraude, fraude met verzekeringen en APK, kentekenvervalsing en illegale doorverkoop en- verhuur van vergunningen, chauffeurskaarten en accounts.” De krachten van Rijk en gemeente worden nu gebundeld om gezamenlijke controles uit te voeren.
Halsema stelt ook vast dat meer prostituees uit het zicht zijn gaan werken door de verschuiving van de vergunde prostitutiebedrijven naar woningen en hotelkamers. “Dit heeft te maken met de opkomst van internet en de onrust over de drukte op de Wallen. Meer sekswerkers gaan ‘onder de radar’ werken. Dit is onwenselijk omdat er minder toezicht is op de locaties en de sekswerkers kwetsbaarder zijn voor misstanden en uitbuiting. Anderzijds rijst de vraag of raamprostitutie nog van deze tijd is en in zijn huidige vorm houdbaar is”, aldus de burgemeester. Er wordt nu een ‘webcrawler’ opgezet zodat advertenties van sekswerkers geanalyseerd kunnen worden, waardoor het digitale prostitutieaanbod meer inzichtelijk wordt.
Met haar programma ‘De Weerbare stad’ wil Halsema ook de mentaliteit in de stad veranderen. “Bij gemeenteambtenaren, ondernemers en Amsterdamse burgers moet er nieuw bewustzijn groeien voor de gevaren van ondermijning”, schrijft ze. “Het besef dat onze stad weerbaar moet zijn om vrij te zijn moet onderdeel worden van het dagelijks werken en leven in de stad en daarmee onderdeel van het werk van alle ambtenaren bij de gemeente Amsterdam. In de woorden van onze grote stadgenoot Johan Cruijff: ‘je gaat het pas zien als je het door hebt’.”
Reactie van onze redactie:
Is deze Burgemeester nu echt aan het doordraaien? Winkeliers hebben het al moeilijk. Neem ze nog omzet af, als of winkeliers niet mogen verkopen aan mensen niet met een wettig betaalmiddel betalen. En anders doen die mensen toch hun aankopen in meerdere keren, in plaats van in 1x duizenden Euro’s? Vervolgens komt Burgemeester Halsema nu pas erachter dat er veel illegale prostitutie is? Ja zit vol thuiswerksters zonder vergunning, de hotels zitten vol met prostituees met name ge-organiseerd vanuit Oost-Europa met gelikte websites. Deze worden al jaren gemeld aan ambtenaren van de Gemeente Amsterdam die de vergunde bordelen streng controleren. Er gebeurt niets. Zedenpolitie doet geen controles meer, en dan is men verbaasd dat deze tak via internet groeit, waar ze hun klanten scoren. Airb&b zitten vol. Burgemeester vd Laan erkende dit probleem al. Echter het beleid is ingezet op strenge controles van vergunde bedrijven terwijl in het illegale circuit massaal belasting wordt ontdoken en ook wantoestanden als gedwongen prostitutie zonder zicht van de overheid, erge vormen kunnen krijgen. Het is onbegrijpelijk dat in grote steden waar veel problemen zijn met prostitutie, criminaliteit, allochtonen etc. linkse besturen krijgen zoals Groenlinks. Zien de stemmers in hun eigen stad hun problemen dan niet?