Bedrijven in de prostitutie klagen erover dat ze geen rekening kunnen openen bij een bank. Ze halen hun gelijk voor de rechtbank, maar daarmee is hun probleem niet opgelost. Zeker omdat klanten absoluut cash willen betalen, en de herkomst van het geld van bedrijven in de prostitutiesector dus moeilijk te achterhalen is.
“Onze rekening bij ING België is al twee maanden geblokkeerd”, zegt een uitbater van 72 panden voor prostitutie in Antwerpen. “We hebben de bank voor de rechter gesleept. Het gekke is dat we in Nederland ook klant zijn bij ING, en daar is er geen probleem. Want in Nederland is prostitutie maatschappelijk meer aanvaard, en betalen de klanten met Bancontact.”
De uitbater heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen ING België. Hij heeft extra moed gekregen omdat drie andere Antwerpse verhuurders van panden voor prostitutie, die geen rekening meer kregen van ING België, gelijk hebben gekregen voor de rechtbank. Een kortgedingrechter in Antwerpen heeft de bank bevolen om de rekeningen van de drie verhuurders niet langer te blokkeren. ING gaat in beroep, maar moet de rekeningen voorlopig wel vrijgeven.
Belgische staat veroordeeld
En vorige maand won het bedrijf Azure, dat dertien panden voor prostitutie verhuurt in Antwerpen, een rechtszaak tegen de Belgische staat, omdat er nog steeds geen basisbankdienst is. Die dienst moet ervoor zorgen dat elke onderneming die niet van witwassen wordt verdacht, een rekening kan openen bij een bank. De Belgische staat moet een schadevergoeding van 2.500 euro betalen aan Azure, maar federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) gaat in beroep tegen die beslissing. Azure mag dan wel gelijk hebben gekregen voor de rechtbank, maar haar probleem is niet opgelost.
“De Belgische staat verplicht bedrijven om een bankrekening te hebben om zaken te kunnen doen, maar langs de andere kant is er nog altijd geen wettelijke garantie dat een goedmenende onderneming een bankrekening krijgt”, zegt Werner van Bertem, juridisch adviseur van Azure. “Azure heeft bij verschillende banken geprobeerd om een rekening te krijgen, maar vangt telkens bot. Het bedrijf heeft daar van 2006 tot 2019 nochtans nooit problemen mee gehad. Maar de Europese antiwitwasregelgeving is verstrengd. Als er geld staat op een bankrekening dat witgewassen blijkt te zijn, kan de bank medeverantwoordelijk worden gesteld en een fikse boete krijgen. Alleen kan een prostitutiebedrijf er toch ook niet aan doen dat het geld in de sector vooral cash binnenkomt. Klanten willen nu eenmaal niet graag dat een prostitutiebezoek af te lezen is van hun digitale rekeningafschrift.”
“Het is helemaal onfair dat banken niet eens de moeite doen om te onderzoeken of het geld van een bedrijf in de prostitutie uit een betrouwbare bron komt”, zegt Werner van Bertem. “Ze willen gewoon die kosten niet maken. In Nederland is dat probleem veel kleiner dan in België. Zelfs als klanten van prostituees in Nederland met cash geld betalen, is er op zich geen probleem, omdat banken in Nederland een bestaande klantenrelatie niet zonder grondige reden kunnen opzeggen. In België kan dat wel.”
Werner van Bertem wil om juridische redenen niet zeggen hoe Azure nu te werk gaat. “Maar het is wel duidelijk dat de sector uit de economie wordt geduwd”, zegt hij. “Azure heeft geen rekening om personeel, water- en energiekosten, de verzekeringen en allerlei andere dingen te betalen. Azure kan daar ook geen privérekening voor openen, want daarmee mag je geen bedrijfsuitgaven doen. Het bedrijf kan wel betalingen doen met het cash geld dat er is, maar cash betalingen zijn in België wettelijk maar mogelijk tot 3.000 euro.”
Antiwitwaswetgeving
Bankenfederatie Febelfin bevestigt dat er klachten zijn van bedrijven die geen toegang hebben tot een zichtrekening bij een bank. “Maar we hebben recent geen concrete klachten gekregen op sectorniveau van prostitutiebedrijven”, zegt Isabelle Marchand, woordvoerder van Febelfin. “Het lijkt ons verregaand om in het algemeen te stellen dat banken prostitutiebedrijven weigeren.”
Febelfin verwijst wel naar de strenge antiwitwaswetgeving. “Banken moeten begrijpen wat de herkomst is van geld dat op de rekeningen wordt gestort”, zegt Isabelle Marchand. “Het gebruik van cash is moeilijker met die regels te verenigen, omdat de herkomst van het geld dan moeilijker te achterhalen is. Daarom raden we de sector aan om klanten digitaal te laten betalen.”
Febelfin benadrukt ook dat het wacht op de uitvoeringsbesluiten van de basisbankdienst, die door de federale regering worden uitgewerkt. Maar die dienst zou er pas tegen deze zomer zijn.
Bron: gva.be