Bij het Tilburgse Hotel Central werd de afgelopen twee maanden twee keer een prostituee aangetroffen. Tot hun ontsteltenis hangt de eigenaren nu een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd als dat nog een keer gebeurt. ,,De gemeente geeft geen advies hoe we hiermee om moeten gaan.”
Hij glimlacht nog, staand voor zijn Hotel Central, maar eigenlijk is Sven Arens best wel pissig. Arens en zijn vrouw hebben grootse plannen voor het hotel: het krijgt na een verbouwing 21 hotelkamers in De Stijl-stijl en bovenop een rooftopbar. In afwachting daarvan was het hotel, als proef, open. ,,Maar dat is te riskant geworden.”
Vorige week plofte een brief van de gemeente op de deurmat. Goed nieuws, vermoedde de vrouw van Arens. Ze dacht dat het eindelijk de vergunning voor de verbouwing was. ,,Waar ze mij blij mee kon maken. Maar toen ze de brief open maakte, stortte haar wereld in. Volgens de gemeente exploiteren we een bordeel.”
Bij de entree van het hotel, schuin tegenover het station, hangen aan de muren zes kastjes met daarin sleutels van drie kamers en drie studio’s. Mensen boeken bij hotelaanbieder Booking.com en krijgen dan van de vrouw van Arens foto’s, uitleg en een code opgestuurd om de sleutel eruit te nemen.
,,Dat doen ze wereldwijd zo.” Zelf komen de eigenaren er amper aan te pas: alleen als iemand wil verlengen door contant te betalen en zijn vrouw komt op maandag na de schoonmaak controleren. ,,Je moet zelf wel een beetje opletten, anders heb je zo een slechte score op Booking (waar ze een 8,7 hebben, red.).”
Vochtige doekjes
Op 23 februari gaat het mis. Toezichthouders van de gemeente vinden – schrijven ze in de ‘last-onder-dwangsombrief’ – een advertentie op Kinky.nl (een soort Marktplaats voor escorts), maken een afspraak en krijgen vervolgens het adres van Hotel Central door. Als de dame bij het openen van de deur de toezichthouders ziet, rent ze naar boven. ‘Op het bed in de hotelkamer vonden we een condoom en vochtige doekjes’.
De dame geeft aan een prostituee te zijn en heeft de kamer via Booking gereserveerd. ‘Mevrouw verklaarde op de tweede dag de huur contant te hebben betaald aan de eigenaresse, ze betaalde voor vijf dagen.’ In een andere kamer verbleef ‘een vriendin’ van de prostituee. Die geeft aan in het verleden sekswerker te zijn geweest, maar ‘dat nu niet meer te doen’.
Onterecht blijkt een maand later: juist die vrouw wordt op 23 maart – wederom na het maken van een afspraak op Kinky – weer in het hotel aangetroffen. Dit keer wordt ze op heterdaad betrapt, althans: ze gooit de sleutels van het balkon naar beneden voor de toezichthouder die zich weer als klant voordoet.
Voor de gemeente is de maat daarmee vol, de controles zijn er om mensenhandel tegen te gaan: ‘Er worden prostitutie-activiteiten verricht in uw pand’, schrijven ze aan de hoteleigenaren. Ze exploiteren een ‘seksinrichting’ en krijgen daarom een ‘last onder dwangsom’ opgelegd van 10.000 euro. Die bij herhalingen op kan lopen tot 50.000 euro.
Echt niks door?
Arens wilde eigenlijk de zaak niet aankaarten – hij is nog afhankelijk van de gemeente voor een vergunning voor de verbouwing – maar de eigenaar wil het ook niet over zijn kant laten gaan. Hij nam al contact op met de Nationale Ombudsman en de landelijke politiek.
,,De volgende prostituee is de doodsteek, dan zijn we failliet voor het hotel is verbouwd. Nog vreemder vind ik dat er na die eerste melding, op 23 februari, niet eens naar ons is gebeld. We wisten van niks, tot die brief na de tweede keer.”
Of ze echt niks door hadden? Ze lazen twee weken geleden in de media dat prostitutie door corona zich illegaal verplaatst naar bijvoorbeeld hotels. ,,Daar hebben we het nog gekscherend over gehad. Maar ja, zoals ik het al tegen een vriend zei: als hij en zijn dochter een kamer bij ons boeken, denk ik aan een familie-uitje. Niet aan een prostituee en een klant.”
Checklist
Hij zou graag advies willen of een checklist van de overheid zodat ze open kunnen zonder risico. ,,Ze gaven aan dat ik dan niet met die sleutelkastjes moet werken, maar ja: in corona-tijd een receptie runnen voor een handvol klanten, dat is niet te betalen.” Er zit al weinig vet op de botten: hij werkt zelf momenteel in Groningen in de bouw. ,,Om maar niet corona-depressief te raken.”
En nu? Arens hoopt na de zomervakantie het hotel te kunnen verbouwen. In juni zouden ze graag nog even open willen. ,,Want in de zomer mag er hopelijk meer, trekken mensen er weer op uit. Voor juni kunnen mensen weer boeken, ik verwacht niet dat prostituees zo ver vooruit boeken. Maar tegen die tijd hebben we wel een probleem als er spontaan boekingen komen.”
Toch verantwoordelijk
,,Misschien kun je het de eigenaar niet kwalijk nemen”, reageert een woordvoerder van de gemeente. ,,Maar als een kamer illegaal wordt gebruikt, ben je als eigenaar verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Ook als iemand er een illegaal pokertoernooi houdt of ‘plantjes’ neerzet terwijl je daar niks van af weet.”
En het is fijn dat iemand te goeder trouw handelt, klinkt het, maar daar kan misbruik van worden gemaakt. ,,Als je met sleutelkastjes werkt, dan is er – dat ligt voor de hand – niet veel controle op wie je over de vloer krijgt.”
Dat er niet meteen contact opgenomen is met Arens bij het eerste voorval op 23 februari komt waarschijnlijk doordat er niemand van de bedrijfsvoering aanwezig was. ,,Anders waren de controleurs wel even naar de balie gelopen.” Of er na dat moment nog contact is geweest, kan de gemeente nu niet nagaan.
Camera
Volgens de woordvoerder wordt er met hoteleigenaren al gesproken om tips te geven om mogelijke gevallen van prostitutie te zien of te herkennen. ,,We hebben met meneer gepraat over de last onder dwangsom; als hij tips wil kan daar zeker contact over zijn. Misschien kunnen ze bijvoorbeeld een camera ophangen om bij te houden of een kamer veel wordt bezocht. Maar ook dan geldt dat je als eigenaar verantwoordelijk blijft. Dan kun je niet op die camera en naar de gemeente wijzen en jezelf vrijpleiten.”
De prostituees hebben geen boete gekregen, ‘maar die mogelijkheid wordt nog onderzocht’.
Bron: bd.nl