ING blokkeert bankrekeningen van kamerverhuurders, rechter is niet akkoord

De Antwerpse ondernemingsrechtbank stelt dat ING België de bankrekeningen niet mag blokkeren van een groep vastgoedinvesteerders die kamers aan sekswerkers verhuren in het Schipperskwartier van de stad.

De aandeelhouders van drie Antwerpse vastgoedbedrijven waren naar de rechter gestapt nadat ING België had beslist niet langer zaken te doen met hen.

De vastgoedbedrijven, in handen van Nederlandse investeerders, verhuren ook panden aan prostituees in het Antwerpse Schipperskwartier. Dat strookt volgens ING België niet met de algemene voorwaarden van de bank, die twee jaar geleden besloot de commerciële relatie met de vastgoedbedrijven op te zeggen.

De bedrijven en hun aandeelhouders vochten de zaak aan bij de Brusselse rechtbank, maar die wees hun eisen deze zomer grotendeels af. Die beslissing wordt nu betwist voor het Brusselse hof van beroep. Maar omdat het nog jaren kan duren voor daarover een uitspraak komt, begonnen de vastgoedinvesteerders voor de Antwerpse ondernemingsrechtbank een procedure in kort geding tegen ING België.

Dwangsommen

Vorige week gaf de Antwerpse ondernemingsrechtbank de investeerders gelijk. Zolang het Brusselse hof van beroep zich niet heeft uitgesproken en de wet op een basisbankdienst niet van kracht is, moet ING België betalingen en overschrijvingen van en naar andere rekeningen toelaten, is de boodschap.

In een reactie zegt ING België in beroep te gaan tegen het vonnis. Maar in afwachting van een uitspraak in beroep zegt de bank zich te zullen schikken naar de uitspraak van de kortgedingrechter.

De beslissing van de Antwerpse ondernemingsrechtbank is al de tweede uitspraak op korte termijn in het voordeel van huisbazen voor prostituees. Midden december veroordeelde de Brusselse rechtbank nog de Belgische staat omdat de wet op basisbankdiensten nog altijd niet van kracht is.

De uitspraak kwam er nadat een andere huisbaas in het Antwerpse Schipperskwartier een rechtszaak had aangespannen tegen BNP Paribas Fortis en tegen minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Bron: Tijd.be