Alle mensen met een contactberoep kunnen vanaf 3 maart weer aan het werk. Behalve sekswerkers. Door het verbieden van legaal sekswerk, het uitblijven van inkomensondersteuning en geen enkel perspectief op verbetering is het risico groot dat sekswerk in de marge gebeurt. Dat leidt tot meer geweld tegen sekswerkers en minder controle op soa’s en corona. Dat is niet in het belang van de sekswerkers, maar ook niet van de publieke gezondheid, stelt Soa Aids Nederland.
Adviezen om kans op corona klein te houden
Soa Aids Nederland ondersteunt alle maatregelen die corona beperken en het risico op een besmetting zo laag mogelijk houden. Als je intiem met iemand bent, is het risico niet helemaal uit te sluiten. Daarom heeft Soa Aids Nederland al eerder adviezen opgesteld om ook tijdens seks dat risico zo klein mogelijk te houden. Er zijn ook specifieke adviezen voor sekswerkers om de kans op corona te verminderen, voor henzelf en voor hun klant.
Geen enkel perspectief
Het besluit om sekswerkers uit te sluiten van de versoepeling van de coronaregels voor contactberoepen, in combinatie met onvoldoende inkomenssteun, biedt voor veel sekswerkers geen enkel perspectief. Het kan juist leiden tot risicovol gedrag. Omdat sekswerk nu verboden is, verdwijnen sekswerkers uit het zicht voor goede preventie en zorg. Met een negatief effect op hun veiligheid en hun gezondheid, inclusief grotere kans op corona en overdracht van soa’s en hiv.
Vergelijkbare inkomenssteun
Soa Aids Nederland onderstreept het belang om ook aan deze groep professionals toekomstperspectief te bieden en vergelijkbare inkomenssteun te geven zoals aan andere werkenden. Alleen zo kunnen sekswerkers steun krijgen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen om de risico’s op infecties, van soa’s en corona, te beperken.
Bron: soaaids.nl